torsdag 26. februar 2009

Onsdag - Endelig Børgefjell nasjonalpark

Sykdom
Rett etter at tirsdagsbloggen ble skrevet, så fikk vi sykdom i gruppa. En kombinasjon av hard fysisk påkjenning, vått tøy og kulde, og begynnende halsproblemer, medførte at Marius ("den kjekke" - sitat fra han selv) ble fullstendig slått ut. Hvit i maska, slapp og svimmel, så sendte vi han ned til gården til familien Kvilaas. I følge han selv, er han i de beste hender, noe som ikke betviles. Med mye søvn og god mat så kom han seg gradvis løpet av onsdagen og torsdagen.


Morgenstemning - "skogen et sted" klokka 0700

Før vi kunne dra inn til Børgefjell, så var det mange ting som måtte ordnes. Allerede kl. 0700 var undertegnede på vei inn til lagsteltet for å hente siste rest av utstyr. Det var en fin kilometer. Ryper som skvetter opp der jeg kommer med det trøtte morgentrynet mitt, snødekte tretopper som strekker seg etter de tidlige solstrålene som viser seg. Dette må jo være det nærmeste en kan komme et "naturparadis".

Elevene har sitt første døgn i snøhulene - trøtte og gretne gutter...
Klokka 0800 var det avtalte tidspunktet for scootertransport inn til nasjonalparken. Men det ble med tanken... På grunn av noen morgengretne gutter, så måtte vi forskyve dette. Det tok "sju lange og sju brede" før vi kunne ta beina fatt og gå ned til avtalt møteplass.

Undertegnede i snøhula si

Det er liten tvil om at det var nytt og spennende å sove ute, og hvertfall i snøhule. Men det at de fleste var kald og våt da de la seg, gjorde det nok ekstra tungt og vanskelig å forlate soveposen da de endelig hadde fått fart på "varmeapparatet" sitt. Men det er ikke tvil om at de fleste syntes at dette var spennende og "litt kult".

Men det var ikke enkelt å få de opp og ut fra hulene. Etter mye mas, og til slutt trussel om at de kom til å bli dratt ut av soveposen og ut i snøen, gjorde sitt til at alle plutselig stod foran oss - klar for scootertransport inn til Børgefjell. Scootertransporten stod Arve Kvilaas og Kurt Vollmo for. I tillegg fikk vi "eskorte" inn av Statens oppnevnte Fjelloppsynsmann for nasjonalparken, Knut Brenne. Han viste oss forskjellige plasser for alternativer til overnatting. En hyggelig gest!

Kaldt, men godt kledd - På vei inn til Børgefjell

Været har snudd - Paradis i sikte

Igloovernatting utgikk - telt ble løsningen
På grunn av elendig snøkvalitet, så ble det dessverre ingen iglo på oss. Dette skyldes i hovedsak lange perioder med kaldt og klart vær, etterfulgt av lange perioder med regn, for så perioder med kaldt og kaldt vær igjen. Men heldigvis hadde vi tatt dette med i bergeningen og forberedelsene. Å bygge iglo er ikke enkelt. Det er mange momenter som må taes med i bergening da.
For å være litt hoven; Det er jo slik de "store vilmarksgutta" gjør det...

Gutta samlet i bålgropa

Vakkert 1

Laska nyter Børgefjell...

Vakkert 2

Morratryne...

Vakkert 3 - Hengebrua inne i Vierma...

Børgefjell i all sin prakt
Da vi startet turen, så så det bokstvalig talt mørkt ut. Uværsskyer over fjellheimen. Må innrømme jeg tenkte mitt, da jeg vet hvordan været kan være inne i fjellet. Hadde friskt i minne hvordan fjoråretstur på Haugastøl endte... Men det skulle vise seg å bli grunnløs frykt. Da vi nærmet oss Bascampen, så ble været lettere og lettere. Og etter hvert så vi "gammelhimmelen" igjen...Skyfri himmel, snødekte fjellvidder, skinnende sol. Kunne vi ha det bedre.

Dagen gikk til å sanke ved, etablere leirplass, lage mat, trening med bikkja, lage bålgrop, fortelle skrøner, ja, i det hele tatt en FANTASTISK flott villmarksopplevelse av de sjeldne. Guttene var i perlehumør.
Som ikke det var nok, så kom Nina og Marius sammen med Anita og Arve Kvilaas. Her guidet Arve oss inne i Vierma-området. Her fikk vi blant annet sett naturkirka inne ved "Reiret", Kristi Krybbe.
"Kristi Krybbe" - Børgefjell
Etter hvert tok de farvel med oss og vendte nesene sine hjemover igjen. God og mett på mat og inntrykk, gikk vi inn i teltene våre rundt kl 23. Takk for en strålende flott og minnerik dag!
Fjellhilsen
Bjørn og Mats

1 kommentar:

kristin lavransdatter sa...

Ja været i fjellet kan snu fort, og det var flott at det ble til det bedre denne gang! Det ser jo bare helt fantastisk ut!